Weekend Roundup 11.2.-13.2.

Haluatko nähdä uutta taidetta tänä viikonloppuna? Galleriakierros? Uusia makunautintoja testaamaan? Ystävien tai perheen kesken kahville? Rentouttavat ja pitkät kävelyt viikonlopun kauniissa kevätsäässä piristävät ja saavat hymyn huulille.

Helsinki: Aurinkoista / Puolipilvistä (1-2°C)

Tor Arne: An Exhibition for Those Who See / Paintings 2018–2022, installation view, Kuva: Jussi Tiainen | Artco. Mag

Galerie Anhava

Fredrikinkatu 43, 00120 Helsinki


Tor Arne: An Exhibition for Those Who See | 3.-27.2.

Tor Arne on kahdeksan vuosikymmenen aikana esiintynyt lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on monissa Suomen merkittävissä kokoelmissa, kuten Ateneumin taidemuseon, nykytaiteen museo Kiasman, Wäinö Aaltosen museon, Sara Hildénin taidemuseon ja Rovaniemen taidemuseon kokoelmissa. Arne toimi pitkään Vapaan taidekoulun opettajana ja rehtorina.

"Tor Arnen maalausten taustalla on fyysinen havainto, maisema, elämys, tunne, mutta ne eivät kuvaile, eivät esitä mitään muuta kuin itseään. Nämä maalaukset tuottavat visuaalisin keinoin näkevälle katsojalle syvän tunteen yhteydestä johonkin suurempaan, siihen yhteiseen olevaan, jota yleensä emme tavoita. Niiden omin olemus on väri, valo, ja niiden suhde meidän omaan kokemusmaailmaamme, kykyymme nähdä ja kokea.

 

Tor Arne on ankara ja ihana. Hänen näkemyksensä mukaan maalaamisessa ei niinkään ole kysymys siitä mitä saadaan mukaan, mitä saavutetaan, kuin siitä, että päästään eroon kaikesta turhasta, uskalletaan ja osataan karsia, kunnes jäljelle jää vain olennainen. Tämä näyttely, kevyt kuin poutapilvi, koostuu pääosin öljypastellimaalauksista paperille. Pienet maalaukset, joita taiteilijalle ominaiseen tapaan on maalattu, kaavittu ja raavittu oikean hengityksen tavoittamiseksi, on tällä kertaa kiinnitetty gessolla pohjustetulle alustalle niin, että teos ja tausta muodostavat harkitun ja viimeistellyn kokonaisuuden."

- Ilona Anhava

Galleria Sculptor

Eteläranta 12, 00130 Helsinki

Pia Sirén: SET | 5.2.-27.2.

SET on kokonaisvaltainen tilateos, jossa maalatut vanerirakenteet muodostavat kerrostumia tilassa. SET on kuvitelman tilapäinen lavastus – unelmien ja mielikuvien konkretisointi – jonka sisään katsoja saa astua. Kaiken keskiössä on teos fyysisenä eleenä, joka korostaa taiteilijan sekä katsojan läsnäoloa, sekä suhdetta ympäröivään tilaan ja maailmaan.

Teoksessa Sirén jatkaa työskentelylleen keskeisten teemojen; luontosuhteen, maisemaan liittyvien rakenteiden, tilallisuuden sekä läsnäolon käsittelyä. Puurakenteista ja maalatuista vaneri- ja muovipinnoista koostuva tilallinen luonnos on eräänlainen ehdotus – tähän voisi kuvitella tämänlaisen maiseman, kasvin tai puun. Maailmamme on yhä enemmän ihmisen muokkaama ja luonto sekä maisema nähdään usein omien hyötyjemme kautta taustakulisseina elämälle. Kulissi tarkoittaa sekä fyysistä lavaste-esinettä että jotain mikä näkyy muille; jokin mikä antaa todellisuudesta paremman kuvan. Myös selfie-kulttuurissa kuvien kautta maisemaa valloitetaan, rajataan ja parannellaan, jolloin ympäröivä maailma muuttuu omakuvamme taustakankaaksi.

Way Bakery

Agricolankatu 9, 00530 Helsinki

Miten Way Bakery syntyi?

Kaikki lähti siitä, kun tajusimme kaipaavamme Helsinkiin aitoa leipomokulttuuria. 

Aina reissuista palattuamme huomasimme kaipaavamme kotinurkille yhteisöllistä ja laadukasta leipomokahvilaa. Sellaista, jossa tuoretta leipää jonotettaisiin viikonloppuaamuisin vielä, kun puoli kaupunkia nukkuu. Ravintola Grönin alkuaikoina asiakkaat pyysivät leipää kotiin viemisiksi. Suosio lähti käsistä. Oli alusta asti selvää, mikä tuote puuttui suomalaisesta ruokakulttuurista.

Jokainen meistä oli tehnyt uraa jo pitkään ravintola- ja kahvila-alalla. Sytyimme kaikki ihmisten kohtaamisesta ja viestin välittämisestä. Arvojemme välittämisestä. Loppujen lopuksi tärkeimpänä tuntui aina olevan, että halusimme asiakkaiden viihtyvän ja nauttivan. Niin yksinkertaista se loppujen lopuksi on.

Meitä on neljä perustajaa Lauri Pipinen (Good Life Coffee), Toni Feri (Let Me Wine), Lauri Kähkönen (Grön, Let Me Wine) ja Toni Kostian (Grön). 2021 Pipinen siirtyi täysipäiväisesti pyörittämään Good Life Coffee -kahvipaahtimoa.

Miten huomioitte luonnonmukaisuuden toiminnassanne?

 

Esimerkiksi käytämme luomujauhoja Malmgordilta Loviisasta. Lisäksi tarjoilemme ainoastaan naturalviinejä. Jotka ovat luonnonmukaisesti viljeltyjä ja mahdollisimman vähän käsiteltyjä.

Koetteko pandemian avanneen uusia ovia konseptillenne?

Kyllä, se on lisännyt take away -myyntiä entisestään. 

Mihin tähtäätte tulevaisuudessa?

Tekemään Helsingistä entistä mielenkiintoisempaa kaupunkia, niin ruuan, juoman, palvelun kuin ravintoloiden suhteen :)

Helsinki Contemporary

Bulevardi 10, 00120 Helsinki

John Kørner: Liquids and Lights | 3.-27.2.

 

John Kørner on Tanskan nykytaiteen johtavia hahmoja. Ajankohtaiset poliittiset ja yhteiskunnalliset kysymykset ja erityisesti ongelman käsite ovat keskeisiä hänen työskentelyssään. Ongelmat edustavat epämukavuutta ja vaikeaa; ne eivät vain tapahdu meille, vaan meillä on niissä oma osuutemme. Kørner on aineellistanut ongelmat: sarja munanmuotoisia veistoksia esiintyy myös hänen maalauksissaan. Taiteilija lähestyy julkisia, kaikille yhteisiä kysymyksiä sekä täysin arkisia havaintoja samanlaisella intensiteetillä ja tarjoilee katsojalle aina uusia mielikuvia ilmiöistä, jotka koskettavat meitä kaikkia.

Kørnerin töissä kauneus ja kannan ottaminen kohtaavat luontevasti. Taiteen havainnointi, kollektiivinen esteettinen elämys ja maalaustaiteen kyky viestiä ovat Kørnerin tuotannon keskiössä. Hänen maalauksensa ovat yhtäältä avoimia ja optimistisia; toisaalta ne tuovat eteemme polttavia yhteiskunnallisia kysymyksiä. Suomessa Kørnerin yksityisnäyttely on viimeksi nähty vuonna 2018 Espoon modernin taiteen museo EMMAssa.

Close site navigatin