100 vuotta omaa tahtoa

Saariston ehdoilla eläminen tuo mahdollisuuksia pikemmin kuin haasteita - ajattelevat ahvenanmaalaiset. Heille peräänantamattomuus tarkoittaa omien juurien arvostamista.

#åland100

Ahvenanmaalla Sundin kunnassa sijaitsevan rauniolinnoituksen läheisyyteen avataan kesäkuussa 2022 uusi Bomarsundin vierailukeskus. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Daniel Andersson. Sen sijainti sekä materiaalivalinnat saavat inspiraationsa historiallisesta alueesta ja linnoituksen historian tapahtumista. Bomarsundin linnoituksen päälinna oli Ahvenanmaan kaikkien aikojen suurin rakennus. Uuden vierailukeskuksen muotoilukieli ilmavine sisustuksineen tarjoaa kävijöilleen jännittävän näyttelykokemuksen hienoine meri- ja raunionäköaloineen.

 

Vierailukeskuksen näyttelyssä juhannustanssit musiikkeineen vaihtuvat yllättäen tykkien jylinään. Tarina alkaa Pietarin perustamisesta ja haaveista tehdä Venäjästä maailmanlaajuinen imperiumi. Näyttely kiteytyy ajatukseen, kuinka ahvenanmaalaiset imettiin uusien ja voimakkaiden kokemusten maailmaan.

Ahvenanmaa juhlii erityisasemaansa neutralisoituna ja demilitarisoituna itsehallintona. Saaristo on päässyt asemaansa rauhanomaisen kompromissin kautta vuonna 1921, kun vastaperustettu Kansainliitto ratkaisi hankalan kolmen osapuolen kiistan antamalla jokaiselle jotakin. Suomi säilytti Ahvenanmaan hallinnassaan. Ruotsille luvattiin, että Ahvenanmaa ei tulisi toimimaan sotilaallisena uhkana. Kompromissin lopputuloksena ahvenanmaalaiset saivat myös haluamansa - itsehallinnon, takeet ruotsinkielisen kulttuuriperinnön säilymiselle ja itsehallintolain suomat mahdollisuudet.

Saaristolaismaakunta juhlii satavuotista itsehallintoaan kokonaisen vuoden. Juhlat alkoivat kesäkuussa 2021 ja huipentuvat 100-vuotisjuhliin 9.-12.6.2022. Juhlavuosi on sisältänyt jo tähän mennessä useita tapahtumia. Esimerkiksi marraskuusta 2021 helmikuun loppuun asti Ahvenanmaan taidemuseossa esitellään ensi kertaa teoksia kauppaneuvos Anders Wiklöfin taidekokoelmasta. Vierailijoilla on ainutlaatuinen tilaisuus päästä tutustumaan pohjoismaiseen kulttuuriaarteeseen, josta museossa on esillä 70 taideteosta. Juhlavuoden tapahtumiin kuuluu muun muassa yhdessä Valtioneuvoston kanslian kanssa toteutettava vierailunäytäntö Lisbeta-oopperasta Helsingin Aleksanterin teatterissa 21.-22.4.

Close site navigatin