Makujen kylä

Ahvenanmaan rannikolla, Kastelholman linnan kupeessa huippukokki Michael “Micke” Björklundin Smakbyn-ravintola on elämysmatka parhaimmillaan. Ainutlaatuiset saariston raaka-aineet mahdollistavat unohtumattoman makuelämyksen.

Olet oikea selviytyjä.

M.B. Ei ei, se ei ole niin hankalaa. He ovat vain ruotsalaisia, joita vastaan kilpailin.

Millainen on ravintolakonseptisi?

M.B. Valmistamme ruokamme Friends & Family -konseptilla. Teemme ruokaa, jonka tunnistat. Käsintehtyä ja tuttuja annoksia. Pidän enemmän seurallisesta ranskalaisesta ja saksalaisesta ravintolakulttuurista, jossa ruoasta mennään nauttimaan perheen kesken fine diningiin verrattuna. Fine diningin puolella maistat kokeellista annosta, jota et välttämättä syö enää koskaan uudelleen. Työskentelen nyt enemmän oikean ruoan parissa, pohjoismaisessa bistrossa.

 

Haluan luoda kokonaisvaltaisen elämyskeitaan. Sitä, että Smakbynistä voisi ostaa kaikkea, kuten keramiikkaa, raaka-aineita, lähiruokaa ja virvokkeita. Ennen ruoan syömistä voisi nähdä esimerkiksi eläimiä farmilla. Omassa tislaamossamme valmistamme omenaviiniä ja muita ahvenanmaalaisia viinoja sekä likööreitä. Tulemme avaamaan myös oman hotellin.

Mistä inspiroidut?

M.B. Kaikki on nykyisin niin standardia. Haluan edustaa jotain uutta ja erilaista. Esimerkiksi keräämäni vanhat ovet ovat jotain täysin uutta. Pidän luonnonmukaisesta rosoisuudesta.

Voisitko kertoa hieman itsestäsi?

M.B. Olen vuoden kokki niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Yhdeksän vuoden ajan olin mukana Strömsö-ohjelmassa. Menestyin myös Bocuse D'or -kilpailussa. Olen ollut mukana myös Ruotsin kokkimaajoukkueessa ja viimeisimpänä olin vuoden 2020 Selviytyjät-kilpailussa Ruotsissa, jonka voitin.

Smakbynin miljöössä on mahdollista tutustua myös keskiaikaiseen Kastelholman linnaan, joka on tietenkin Kastelholman alueen pääkohde. Linnanraunion kiviseinät pitävät sisällään mitä uskomattomampia tarinoita. Toiset kuninkaista tulivat metsästämään, toiset vankilaan istumaan. Vuosien varrella Kastelholman linna on joutunut myös piiritystilanteiden sekä tulipalojen kohteeksi.

Linnan vieressä, ulkoilmamuseo Jan Karlsgårdenissa, on mahdollista tutustua ahvenanmaalaisiin perinteisiin. Esimerkiksi juhannuksena ulkoilmamuseon pihapiirissä nostetaan juhannussalko. Kastelholman alueella sijaitsee myös vankilamuseo Vita Björn, jossa voi tutustua vankilarangaistuksen pitkään historiaan. Kahden merenlahden välissä sijaitseva Ålands Golfklubb tarjoaa upeat puitteet aktiivilomailijalle.

Close site navigatin