Kätketty paratiisi

Ahvenanmaa tarjoaa kävijöilleen unohtumattomia elämyksiä. Saaristossa pyöräileminen on mitä parhain tapa tutustua paikallisiin ihmisiin ja nähtävyyksiin. Etäisyydet ovat lyhyitä ja paikasta toiseen pääseminen ei vie kauaa. Luonto on vaihtelevaa ja meri on aina lähellä. Sileät rantakalliot ja pehmeät hiekkarannat suorastaan odottavat tutustumaan.

Talonpojat vastasivat ennen postin ja matkustajien kuljettamisesta meren yli. Postin oli kuljettava säässä kuin säässä vuodenajasta riippumatta. Ahvenanmaalaiset talonpojat järjestivät majoituksen, ruoat ja hevoset henkeäänkin uhmaten.

Eckerön monumentaalinen Posti- ja Tullitalo rakennettiin vuonna 1828 Carl Ludvig Engelin ja Carlo Bassin piirustusten pohjalta. Se suunniteltiin ajalle tyypillisen empiretyylin mukaisesti ja monet rakennushistorioitsijat pitävätkin sitä Engelin uran tärkeimpiin kuuluvana maallisena rakennuksena. Eckerön Posti- ja Tullitalo on ollut Ahvenanmaan maakunnan omistuksessa vuodesta 1994 lähtien. Talo on hyvin voimakkaasti sidoksissa historialliseen Postitiehen.

Eckerön Posti- ja Tullitalon jälkeen on ehdottomasti suunnattava noin kymmenen kilometrin päässä sijaitsevalle Degersandin aurinkoiselle unelmarannalle. Ahvenanmeren ranta kutsuu sekä lapsia että aikuisia meren syleilyyn. Degersandin matala ranta pehmeällä hiekalla tarjoaa paikan niin rauhallista kuin seurallisempaakin rentoutumista kaipaaville.

Nykyään Posti- ja Tullitalon päärakennuksessa on esillä nykytaiteesta, käsitöistä ja muotoilusta koostuvia näyttelyitä. Museokaupasta on saatavilla muun muassa kirjoja, matkamuistoja ja postikortteja. Kafé Kalesch sijaitsee vanhassa vaunuvajassa rakennuksen pohjoissiivessä. Kahvilan nimi juontaa juurensa 1800-luvulle tyypillisestä hevosvaunutyypistä. Historiallisesta kulttuurimiljööstä on tehty monipuolinen ja palveleva koko perheen elämys.

Close site navigatin