Fotografiska

Tukholmalainen valokuvamuseo Fotografiska kokoaa yhteen erilaisia valokuvanäyttelyitä ollen yksi kaupungin suosituimmista museoista. Museo pyrkii tuomaan esille kuuluisien taiteilijoiden ja uusien sukupolvien valokuvaajien töitä, jotta näyttelyt olisivat mahdollisimman monipuolisia. Samaan aikaan esillä on useiden taiteilijoiden näyttelyitä, sillä Fotografiska haluaa näyttelykierroksen olevan kaikille mielenkiintoinen.

Fotografiskassa toimii myös museokauppa ja ravintola. Rakennuksessa järjestetään myös tapahtumia. 

 

Fotografiska Stockholm

Stadsgårdshamnen 22, 116 45 Stockholm, Ruotsi

Elizaveta Porodina: ikkuna | 18.2.-12.6.

 

34-vuotias muotivalokuvaaja Elizaveta Porodina on tällä hetkellä yksi halutuimmista muotialan valokuvaajista. Hän on tehnyt töitä yhdessä suurten muotitalojen, kuten Diorin, Monclerin ja Carolina Herreran kanssa. Moskovalaissyntyinen Porodina on muuttanut Saksaan 12-vuotiaana ja asuu tälläkin hetkellä Münchenissa. 

Pandemian vallatessa maailman, halusi Porodina kehittää jotain uutta eikä murehtimisen sijaan. Hän kehitti uuden teknologiansa ja kuvaustyylinsä Zoomin avulla. Porodinan keksittyä nerokkaan idean, ovat monet tekijät yrittäneet jäljitellä hänen tyyliään. 

Porodinan näyttely OKHA, kokoaa yhteen hänen viime vuosien pohdintojaan ja kuviaan. Hänen kuvansa ovat surrealistisia ja värikkäitä, unenomaisia ja joskus myös pelottavia. Teemoina toistuvat kyyneleet ja vesi. Hän ammentaa inspiraationsa Venäjältä, taidehistoriasta, elokuvista ja uskonnosta.

Anders serrano: Surullisen kuuluisa | 21.1.-19.5.

 

Infamous - näyttely korostaa Yhdysvaltojen rasistista historiaa. Vuonna 2019 taiteilija Andres Serrano havaitsi, että esineet, jotka normalisoivat blackface-kulttuuria, elivät omaa elämäänsä eBayssa. Hän osti rasistisia esineitä ja valokuvasi niitä. Teoksilla hän kohtaa maansa historian ja saa meidät tarkkailemaan, kuinka rasismia on ja ilmenee edelleen sen eri muodoissa.

 

Tobias Gremmler: Pukuhuone | 4.12.-24.4.

 

Tässä skenografisessa medianäyttelyssä taiteilija Tobias Gremmler vie hämmästyttävälle matkalle maailmaan, jossa vaatteet voivat todella kasvaa ulos ihmisten ihosta. Jatkuvasti muuttuvassa tilassa hän avaa loputtomat innovaatiomahdollisuudet.

Näyttely tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman siitä, miten intiimejä vaatteet ovat kehomme päällä. Sisäpuoli on kontaktissa ihoosi ja ulkopuoli viestii persoonallisuuttasi. Vaatteita vaihtamalla voi myös muuttaa “ulkopintaa”. Tärkeää on kuitenkin muistaa valita vaate, joka on valmistettu ympäristöystävällisistä materiaaleista. Se vaikuttaa myös ihosi hyvinvointiin. Vaatteet ovat kuin turkkisi.

Pixy Liao: Sinun katseesi kuuluu minulle | 3.12.-20.3.

 

Kiinalainen valokuvaaja Pixy Liao on yhdessä japanilaisen poikaystävänsä kanssa kuvannut heteroseksuaalista suhdettaan 15 vuoden ajan. He ovat esittäneet itsensä haastaen sukupuolirakenteiden tavanomaisia ja sosiokulttuurisia ideoita. Heidän käynnissä oleva hankkensa on tuottanut jo yli sata valokuvaa. 

Viiden vuoden ikäero ja eri kansalaisuudet ovat toimineet Liaon inspiraation lähteenä Kuvien tarkoituksena on hajottaa ennakkoluuloja ja luoda uudenlainen tasa-arvoinen toimintamalli. Jokainen kuva on tarkoin lavastettu ja teos syntyy katsojan silmien edessä, kun ajatukset valtaa kulttuurilliset ja sukupuolipohjaiset ennakkoluulot. Kuvilla rikotaan länsimaista ajattelutapaa naisen asemasta.

Åsa Kalmér: Arpi | 18.2.-24.4.

 

Kaksi kertaa rintasyöpäleikkauksen läpikäynyt Åsa Kalmér halusi tuoda esille oman tarinansa yksirintaisena naisena. Näyttelijä ja käsikirjoittaja Kalmér leikattiin vuonna 2004. 

Kalmér yhdessä puolisonsa Jörgen Hjerdtn kanssa päätti kuvata itseään kuumana kesäpäivänä itsevarman ja vahvan näköisenä naisena. Arvet kertovat yleensä tarinaa historiasta ja niin kertoi tässäkin tapauksessa. Kuvia ottamalla he saivat yhdessä käsiteltyä kokemaansa rankkaa ajanjaksoa. Hän halusi hyväksyä oman uuden kehonsa ja epämukavuusalueella se tapahtui helpoiten. Kalmér halusi myös rikkoa stereotypisiä normeja naisen ja miehen erosta. Toisen rinnan puuttuminen on nykyään osa hänen vahvaa ja itsevarmaa kehoaan, jonka hän haluaa näyttää kaikille. Opi rakastamaan kehoasi. Se on ainutlaatuinen ja arvokas.

Close site navigatin