Anna Pesonen

Stylisti ja luova konsultti, Anna Pesonen, luo itsenäistä uraa muodin huipulla. Pariisissa uransa muita stylisteja avustamalla aloittanut Pesonen tunnetaan hienostuneista ja edistyksellisistä töistään. Nykyisin Lontoossa asuvan luovan tekijän asiakkaisiin kuuluvat vaatimattomasti muun muassa muotitalot Ambush, A-COLD-WALL*, MM6 Maison Margiela, Helmut Lang, Nike sekä Wall Street Journal.  

@annapesonen

Anna Pesonen | Artco. Mag

Mistä etsit inspiraatiota?

 

A.P. Inspiraatiota voi löytyä oikeastaan mistä vaan ja varsinkin jos olen liikenteessä ja matkustan, silmäni näkevät yleensä aina jotain joka saattaa putkahtaa muistista ulos jossain aivan toisessa tilanteessa myöhemmin ja rakentua uudeksi ideaksi. Jos teen researchiä, oikeastaan poikkeuksetta käyn läpi kirjoja taiteesta, arkkitehtuurista ja kansanperinteestä sekä historiasta. Luen myös paljon ihailemistani ihmisistä ja heidän elämästään ja mietin ihmistä olentona yleisesti, meidän tapoja ja mieltymyksiä. Olen myös hyvin kiinnostunut huonekaluista ja objekteista, etenkin tuoleista.

Yoon Ambush by Anna Pesonen | Artco. Mag

 

Millainen oma tyylisi on työsi ulkopuolella?

 

A.P. Ennen tyylini oli värikäs ja erittäin seikkailunhaluinen, ja näytin aina vähän siltä kuin olisin ollut joko tulossa tai menossa klubille, ja hiukseni oli ajettu kokonaan pois mutta nykyään pukeudun melkeinpä poikkeuksetta mustaan ja käytän paljon räätälöityjä pukuja. Tämä johtuu siitä, että matkustan työn puolesta niin paljon, että lentokentillä isojen laukkujen kanssa jonottaminen ei enää tulee kysymykseenkään. Kaipaan väriä tällä hetkellä joten kenties siirryn johonkin muuhun vaiheeseen! Olen aina sekoittanut naisten ja miestenvaatteita, ja rakastanut kenkiä.

 

Millainen on luova prosessisi?

 

A.P. Riippuu hieman millaisesta projektista on kyse mutta yleisesti ottaen, tähtään olemaan hyvin organisoinut ja ennakoin kaiken sen mitä etukäteen voi järjestää ja tuottaa, jotta luovan osuuden alkaessa kaikki tuo rullaa ja voin keskittyä vaan esimerkiksi kuvauksiin tai veistämiseen ja olla hetkessä. Olen hyvin intuitiivinen luodessani ja tavallaan prosessi tuntuu siltä kuin jo tietäisin lopputuloksen mutta samaan aikaan se on täysin epäselvä minulle ja haen vastausta sisältäni kokeilemalla eri vaihtoehtoja kunnes se joka tuntuu heti oikealta löytyy.

Missäpäin olet tällä hetkellä?

A.P. Tällä hetkellä olen Notting Hillissä, Lontoossa. Palasin Lontooseen muutama päivä sitten työmatkalta Pariisista ja Italiasta ja lähden uudelleen reissuun samoihin kohteisiin muutaman viikon päästä.

 

Miten pandemia on muuttanut arkeasi?

 

A.P. Minulla ei ole ollut oikeastaan koskaan minkäänlaista rutiinia, ja pandemian aikana koin paikallaan pysymisen. Asuin silloin Japanissa tilapäisesti ja pandemian takia en päässyt matkustamaan Eurooppaan töihin 8 kuukauteen joka oli ennenkuulumatonta minulle, joka sitä ennen matkusti töiden takia lähestulkoon viikottain. Paikalla pysymisen kautta sain aikaa itselleni ja sain kanavoida luovan energian yhteen projektiin kerrallaan — tuona ajanjaksona keskityin kokoamaan uuden identiteetin ja suunnittelemaan kaksi mallistoa brändille nimeltä Extraless.

Mitkä tulevat olemaan lähitulevaisuuden suurimmat trendit pukeutumisen parissa?

 

A.P. Vastuullisuus ja kiertotalouden mukainen kulutus, sekä myös digitaalisuus. Toivottavasti etenkin kiertotalouden mukaisesta kuluttamisesta tulee normi, eikä trendi. Vastuu siitä on kuitenkin toki lähtökohtaisesti suunnittelijoilla ja brändeillä, jotta kuluttajat pystyvät tehdä vastuullisia ratkaisuja.

 

Mikä inspiroi sinua lähtemään muotialalle?

 

A.P. Lapsena visioin, että minusta tulisi valokuvaaja. Huomasin koulussa että luonnollisesti selkeästi kallistuin kuvausten visiomiseen, stailaukseen ja loin konsepteja ja kokonaisuuksia, ja ymmärsin että itseasiassa minua kiinnostaa kuvan luominen mutta ei välttämättä sen ottaminen. Olin aina kiinnostunut muodista ja tyylistä, ja tieni alalle on ollut orgaaninen. Olin töissä Helsinki10-nimisessä konseptiliikkeessä ja ostajien kanssa pääsin Pariisin muotiviikoille ensimmäisiä kertoja. Tätä ennen, vielä asuessani Järvenpäässä, minua kysyttiin malliksi Demi-lehden kuvauksiin, joissa näin mitä stailistin työhön kuului ja ymmärsin, että sellainen ammatti on yleensä olemassa ja kysyinkin samantien jos voisin työskennellä kyseisen stailistin assarina niinä päivinä kun en ollut Helsinki10-myymälässä.

Elätkö unelmaasi?

 

A.P. Minulla on monia unelmia mutta elän tällä hetkellä ainakin muutamaa niistä!

Mikä on merkittävin saavutuksesi?

 

A.P. Kenties itsenäisesti uran rakentaminen kotimaani ulkopuolella monessa eri maassa.

Vaihtaisitko mitään pois?

 

A.P. En — korkeintaan sen, jos olen epäillyt omia kykyjäni jonkun asian kohdalla ja sen takia ylimiettinyt sen asian kokeilemista.

Koetko kiireisen arkesi vaikuttavan hyvinvointiisi?

 

A.P. Aiemmin kyllä mutta kuten mainitsin, pandemian takia tahti hiljeni pakolla, joka oli erittäin tervetullut muutos. Pandemian alkaessa olin Japanissa jossa opin olemaan läsnä tilassa muiden sekä itseni kanssa. Aikatauluni on todella vaihteleva ja päivät yleensä pitkiä ja täynnä luovaa rakentamista joka vie paljon energiaa, ja vapaalla kotona ollessani hiljennän tahtia, ja kuuntelen mitä kehoni ja mieleni haluaa tehdä. Usein pitkän työrupeaman jälkeen haluan vaan nauttia olemisesta ja ystävistä, kulttuurista ja valmistautua seuraavaan työkeikkaan. Tavallaan arkeni koostuu aina näistä kahdesta kontrastista, ja onneksi en elä enää samojen, kuluttavien elämäntapojen mukaan! Olen ollut kasvissyöjä 11 vuotiaasta lähtien, ja sillä päätöksellä on ollut iso positiivinen vaikutus hyvinvointiini kiireisen arjen sisällä.

 

Mikä on suurin haaveesi?

 

A.P. Herätä aina silloin tällöin kakkoskodissani luonnonäänien ja auringon ympäröimänä, työstää veistoksia ja edistää tila-suunnittelu projekteja, ja näyttää kansainvälisessä galleriassa. Ja jatkuvat yhteistyöt erilaistn kiinnostavien luovien ihmisten kanssa! Ja miksei myös viikon kestävät häät poikaystäväni kanssa, jossa voimme juhlia perheiden ja ystävien kera kerrankin samassa paikassa!

MM6 Maison Margiela x The North Face by Anna Pesonen _ Artco. Mag
MM6 Maison Margiela x The North Face by Anna Pesonen _ Artco. Mag
Close site navigatin